e-mail: Impuls
Home Informatie Route Omgeving Activiteiten Prijzen Links

De omgeving van Pension Impuls

"Impuls"

In de boomgaard kun je heerlijk kamperen. De bok lust wel een appel uit de boomgaard

De kampvuur en barbecue plaats. De ooievaars boven op de stal

De campers op de binnenplaats, in de schaduw van de bomen. Een beeld vanaf de wei.

De oprijlaan

Pilec

Voor dat je het weet ben je het dorp voorbij, inclusief de winkel. De winkel is 10 minuten lopen vanaf het pension. Hier kunt u alle dagelijkse dingen kopen.

De sluis bij het meer en het eilandje.

Kano tochten


In de zomer is er overal in de buurt gelegenheid om kanotochten te maken.
Zowel op meren of zoals hier op de fotos de bekende Krutynia route


U vaart door een prachtig natuurpark


En over het algemeen houdt men het droog.

 

Wydryny

Hier kunt u de boerderij van Ulrike en Martin bezoeken. Deze landerij ligt op 5 km. afstand van Pension Impuls.

Zij hebben een grote paardenfokkerij met Trakhener paarden.

Hier kunt u paardrijden, zowel binnen als buiten. Via Impuls kunt u hier een appartement huren.

De paarden op de heuvel. De boerderij op de achtergrond.

Desgewenst kunt u jaarlingen of aangereden paarden kopen.

Een prachtige landerij, verscholen in de heuvels van MazuriŽ.

Even bijkomen op de veranda.

Swieta Lipka

Op een strook land, tussen twee meren staan in een fraai bosgebied, het klooster en de kerk van Swieta Lipka (Heilige Linde). Volgens de overlevering zou Maria hier verschenen zijn tussen de takken van een Lindeboom. De geschiedenis gaat terug tot 1482, toen er al een kapel stond. In de 17e eeuw kwam het klooster in het bezit van de JezuÔten. De wonderen namen toe. Pelgrims uit alle windstreken bezochten het klooster en de kapel.

In1681 begon de bouw van het hedendaagse complex. Van binnen is de kerk weeldering versierd met reliefs en albasten zuilen met gouden kapitelen. Een groot orgel uit 1721 met beweegbare ornamenten, geeft nu dagelijks concerten. De kapellen zijn gedecoreerd met 18e eeuws stucwerk en illusionistische schilderingen van Jan Majer. Een bezoek is zeer de moeite waard.

Tegenover de kerk zijn vele souvenirwinkeltjes, met o.a. rieten gebruiksvoorwerpen, houtsnijwerk, traditioneel gemaakt tafellinnen en met de hand geschilderde houten eieren, barnstenen sieraden etc. Tevens vind u daar een restaurant.

 

Reszel

Dit historische stadje ligt circa 12 km vanaf Pilec. In de middeleeuwen lag deze plaats aan een belangrijke handelsroute. Aan het marktplein staan oude herenhuizen en een neo-classicistisch stadhuis. Even ten zuidoosten vindt u een burcht uit de periode tussen 1350 en 1400. U kunt de burcht bezoeken en de toren beklimmen, waarop u een uitzicht heeft op de regio. In de burcht kunt u wat drinken en ernaast is een museum met wisselende tentoonstellingen.

De burcht

Jezus met het kruis voor de kerk.

Nogmaals de burcht, nu de poort.

Een heel oud huis. Zelfs de restauratie is in verval.

Mragowo

Mragowo ligt circa 15 km vanaf Pilec. Het stadje ligt tussen de meren Juno en Czos. Het is een schilderachtig stadje met leuke winkeltjes en een zeer uitgebreide dagelijkse markt, waar u echte Poolse producten kunt kopen. Er zijn meerdere restaurants en terrasjes. In de zomer, eind augustus is er het "Piknik Country" festival en er wereldberoemde country & western groepen op.

Een zomerse dag op de markt

Even wat kleding kopen...

 

Ketrzyn

Deze stad ligt circa 15 km vanaf Pilec. Het is een oud stadje uit de 13e eeuw, ontstaan door de bouw van een kruisridder-kasteel. Dit kasteel is nu een museum. In het stadje zijn vele winkeltjes en een dagelijkse markt. Ook is er een staatstoeterij met trekpaarden. Deze is te bezoeken.

Bij Gierloz, 8 km. ten oosten van Ketrzyn ligt de Wolfschanze (Wilczy Szaniec). Vanaf juni 1941 tot november 1944 had de nazi-top hier dicht bij het Oostfront haar hoofdkwartier.

Binnen in een bunker

Het complex werd tijdens de oorlog met kunstmatige camouflage bedekt, die wisselde met de seizoenen. Pas in 1945 werd het door de geallieerden ontdekt.
Toen het front in 1944 te dichtbij kwam werd het hoofdkwartier naar Berlijn verplaatst. De Wehrmacht trachtte eind januari 1945 het complex op te blazen, maar door de dikke muren (tot 6 meter dik, plafonds zelfs tot 8 meter) lukte dit niet volledig. Ook een latere poging van de Russen bleek niet afdoende.
In de Wolfschanze werd op 20 juli 1944 de aanslag van Von Stauffenberg op Hitler gepleegd.
Het complex beslaat 18 ha. en van de oorspronkelijk 80 bunkers zijn er nu nog ca. 50 door het publiek te bezichtigen.

Hitlers Bunker

 

Popielno

Popielno ligt circa 40 km vanaf Pilec.

Aan het Sniardwy meer ligt een reservaat met koniks, tarpans, Mazurische herten en bevers. De tarpan wordt beschouwd als de voorvader van de huidige paarden. U kunt het reservaat bezoeken per auto, per fiets en te voet. Er zijn ook mogelijkheden om het park per koets te verkennen. Kinderen hebben de gelegenheid de bevers vast te houden. In de nabij gelegen jachthaven is een restaurant en grill.

De pont naar Popielno vanaf Mikolajki.

Moeder en kind Bever eten een appel.

De kudde in het park.